Om företaget

Eva Robild är frilansjournalist och författare och driver företaget Robild Reportage AB i Höganäs.

Sedan 2019 arbetar jag professionellt med beskärning av träd och buskar i framförallt hemträdgårdar i NV Skåne. Jag kan även hjälpa dig att välja och beställa nya växter till din trädgård eller komponera en rabatt eller plantering av perenner, buskar och eller träd. Jag hjälper även till att göra upp en skötselplan om du behöver en sådan. Läs mer om detta under sidan som heter föredrag, beskärning och trädgårdshjälp.

Foto: Eva Robild
Eva Robild

Jag har skrivit ett 30-tal böcker , framförallt om trädgård, men även om stresshantering. 2021 kom Konsten att beskära träd och buskar som jag skrivit tillsammans med Georg Grundsten och fotograf Eva Lie. Den valdes till Årets Trädgårdsbok.Boken Odla i pallkrage är en stor succé med över 30 000 sålda exemplar bara i Sverige. Den bok som ligger mig närmast om hjärtat är När själen får grönska (Bonnier Fakta 2017). Jag har även skrivit en bok om mina hemtrakter, Kullabygden – Utsikter, omvägar och nya insikter.

På eget förlag har jag bland annat gett ut  Odla med barnbarn (tillsammans med Mette Bohlin) och Chili – 222 sorter att odla och äta   I Örtte & huskurer skriver jag tillsammans med naturläkare Mette Bohlin om hur man kan använda örter för att stärka det friska och bota enklare åkommor och sjukdomar. Vi har även skrivit Stressa Ner samt Mat o vanor. Läs mer om dem här.

Jag håller ofta och gärna föredrag! Kontaka mig för att boka datum och önskat ämne – ofta föreläser jag utifrån mina böcker, men jag föreläser gärna under andra rubriker inom mina fackområden. Jag kan även medverka digitalt om så önskas.

Mellan 2011  och 2020  var jag redaktör för tv-programmet Trädgårdstider på SVT. Det innebär att var är innehålls- och faktaansvarig, samt ansvarade för web- och facebookmaterial. Jag skriver också reportage till olika månads- och veckotidningar.

Syftet med hemsidan/webbutiken är att kunna sälja mina böcker, även sådana som jag har kvar exemplar av men som är slut hos förlaget.  Jag signerar gärna böckerna – men glöm inte att önska det i meddelanderutan innan du checkar ut i kassan. Jag säljer också ut begagnade böcker ur mitt trädgårdsbibliotek.

Jag fotograferar mycket, både till sociala medier samt till reportage, men samarbetar också med olika fotografer samt gör webfilmer (du hittar några av dem på Youtube). Jag finns på Facebook,  och Instagram där du kan följa mig under namnet robilde.

CV i korthet:

Journalisthögskolan i Göteborg 1984-1986.

Helsingborgs Dagblad 1986-1997.

1997- frilansjournalist i egen företag, sedan 2019  omfattar företag även  beskärning.

2011- 2020 redaktör för SVT:s Trädgårdstider. (Projektbaserat uppdrag.)

Vidareutbildning:

Kreativt skrivande (Fojo), Porträttjournalistik (Fojo), Quark Express (Pressinstitutet), kurs i Indesign, Perennakurs (Peter Gaunitz), Ritkurs (Trädgårdsakademin), Grunderna i photoshop (Högskolan i Jönköping), Växtmedicin & Naturkommunikation (Charlotte Wallenborg/The Willow Tree).

Grönt Kort i beskärning av fruktträd och bärbuskar – Certifierad i beskärning av Riksförbundet Svensk Trädgård. Ledare Henrik Morin.

The Art of Gardening, en veckas workshop och seminarium på Great Dixter i södra England. Ledare head gardener Fergus Garrett samt beskärningspraktik på plats i trädgården på Great Dixter vårvintern 2019.

Övrigt:

Medlem i Författarförbundet, Svenska journalistförbundet, Gröna Pennklubben, Författarcentrum Syd, Sällskapet Nellorna.

För mer information om hälsa och stresshantering, se Stressa Ner.